Zdrowe domowe chipsy warzywne

Wiele osób czasami ma ochotę na słona przekąskę. Aby uniknąć kupowania mało zdrowych produktów w sklepie, które są pełne chemii, możemy przygotować domowe chipsy.
Zdrowe chipsy przygotujemy z warzyw. Do zrobienia przekąski możemy wykorzystać ziemniaki, marchew lub buraki. Chipsy warzywne mogą być pieczone w piekarniku lub smażone w głębokim oleju.
Jeśli chcemy upiec domowe chipsy w piekarniku, musimy ułożyć cienko pokrojone warzywa na papier do pieczenia. Pamiętajmy też, aby chipsy warzywne skraplać wodą oraz nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszeniu.
Domowe chipsy smażone w głębokim oleju, według niektórych opinii są smaczniejsze. Dzieje się tak zapewne, dlatego, że ich obróbka cieplna przypomina sposób w jaki się robi chipsy tradycyjne.
Chipsy warzywne musimy delikatnie włożyć do naczynia z gorącym olejem. Zrobimy to najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu, wykładamy je na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
Zdrowe chipsy, które przygotujemy w domu są doskonałą alternatywą dla sklepowych produktów. Domowe chipsy podane z własnoręcznie zrobionym sosem na bazie jogurtu są pyszną przekąską. Są także znacznie tańsze niż słone smakołyki z marketu.

https://odpustowe.pl/kategoria-produktu/zabawki-dla-dzieci/